Servijes Linguistics

  • 110 

Istitut Cultural Ladin

“majon di fascegn”

L Istitut Cultural Ladin “majon di fascegn” l é una de la istituzions culturèles che laora per l sostegn de la comunanza ladina, mendranza linguistica che vif tel cher de la Dolomites (Tèlia). Ent funzionèl de la Provinzia Autonoma de Trent, metù sù del 1975 (statut), l’à sia senta tel comun de Sèn Jan (val de Fascia) tel veie e gran ”Tobià de la Pieif”, enlongia ju la calonia de la pieif de Fascia.

Anter i fins de sie statut l é la regoeta, l ordenament e l studie di materièi che revèrda la storia, l’economìa, l lengaz, l folclor, la mitologia, la usanzes e la tradizions de la jent ladina. (chiò l aprofondiment)

Amò apede, l Istitut laora per slarièr fora l lengaz e la cultura ladina tras i media, l colaborea con la scola per valorisèr e svilupèr l ensegnament del lengaz e l dèsc sie contribut per l’organisazion de n program permanent de alfabetisazion di gregn.

L colaborea ence col Comun General de Fascia e co la sociazion del teritorie te la organisazion de evenc e manifestazions de desvaliva sort.

A l’atività de documentazion e de enrescida corespon na produzion editorièla zis rica che tol ite l bolatin “Mondo Ladino” (dal 1977), la lingia “Mondo Ladino Quaderni” dedichèda al mond de la scola, e amò monografies, dizionères, regoetes de tesć, libres per bec, cataloghes, materièi audiovisives, per en dut passa 100 titoi. (PublicazionsShop).

L empegn tel ciamp de la enrescida etnografica à portà a la costituzion del Museo Ladin de Fascia, con sia senta zentrèla averta de messèl del 2001, pont de departida de n percors etnografich che mena a cognoscer la cultura de Fascia (Museo sul teritorie)

  

Novitèdes e evenc

Newsletter

Newsletter

novitèdes e informazions

Per restèr a contat col Istitut e col Museo e per ciapèr noscia novitèdes te envion a te enscinuèr a nosc servije de newsletter.

Majon di Fascegn